Sinds 2013 ben ik registervinoloog (RV) van de wijnacademie. Naast
het behalen van de benodigde wijnbrevetten heb ik ook de cursus
Oinos wijnproefkunde gevolgd (2011) en vervolgens de wijnacademie (vinologenopleiding) afgerond in 2012. De wijnacademie is een pittige en brede opleiding, die naast het leren proeven ook veel theorie bevat over alle wijnlanden en vinificatieprocessen.
Een passie voor wijn en koken (“Wat is een maaltijd zonder wijn?”) heb ik eigenlijk al van jongs af aan gehad. Maar vooral de laatste jaren, toen ik mij er helemaal in verdiepte, heb ik indrukwekkende en zeer leerzame wijnreizen gemaakt. Onder andere naar de Loire en Bordeaux, Champagne en Bourgogne (met de wijnacademie), de Elzas (met wijnproefclub de Vineuzen), Truffel en Wijnreis naar Piemonte. En ook Chili, Argentinië en Zuid-Afrika heb ik bezocht.
Ik wil mijn passie voor wijn graag delen met anderen. Dat bracht mij op het idee om mijn eigen wijnproeverijen te organiseren. Gewoon bij mij thuis in Lisse, waar ik in de tuinkamer mijn eigen sfeer heb gecreëerd. Mijn keuken grenst aan de tuinkamer en dat maakt het heel aantrekkelijk om wijn en spijzen in proeverijen te combineren. Zeker met mijn Italiaanse en Spaanse vriendinnen, die met hun kookkunsten de wijnproeverijen graag ondersteunen.
Wat is een dag zonder wijn, vraag ik mij soms af. “Wijn is zo gevarieerd, het blijft boeien. Dat is het aantrekkelijke. Je raakt nooit uitgeproefd, noch uitgeleerd. Je kunt wijn ook zien als een soort erfgoed. Wijnboeren hebben in de loop der eeuwen hun kennis van het telen van druiven en het maken van wijn overgedragen aan nieuwe generaties. Zo zijn er prachtige tradities ontstaan en die kun je allemaal proeven. Bovendien zijn er wijnen voor verschillende momenten van de dag. Voor de lunch, een aperitief of het diner. ‘s Zomers drink je weer andere wijnen dan ‘s winters. Wijn maakt het leven zoveel mooier.”